2014职称英语b级真题:卫生类概括大意与完成句子部分
概括大意与完成句子题实际上就是 把一篇文章考两遍。第一遍是考概括大意题,直接到指定段落当中寻找中心主题句的过程。在考试当中,指定四段,但是给你六个选项。在做题的时候,也要用到确定中心主题句的位置这种方式。中心主题句一般会出现段首句的一二句或者是中间。中间一般会有转折词,像BUT等。中心主题句中的核心词与选项中出现的单词,他们之间是对应关系。大家如果明白了对应关系,再做这种题就觉得不难了。
阅读下面这篇短文,短文后有2项测试,任务:(1)1-4题 要求从所给的4个选项中为段每段选择1个正确的小标题;(2)第5-8题 要求从所给的5个选项中选择4个正确选项,分别完成每个句子。
Aromatherapy(芳香疗法)
1 Aromatherapy is a form of alternative medicine which is based on the use of very concentrated essential oils from the flowers, leaves, bark, branches or roots of plants which are considered to have healing properties. In aromatherapy these powerful oils are mixed with other oils, such as almond(杏仁)oil, or they are diluted(稀释)with water. These solutions(溶液剂)can be rubbed on the skin, sprayed in the air, or applied as a compress(敷药)。
2 Many people have aromatherapy massages(按摩),and depending on the treatment a person is having, the aromatherapist will massage the oil into the hands or shoulders. The massage is smooth and flowing, as it is designed to create a sense of relaxation and calm. The sessions are tailored to the individual's health and mood at the time, so every session is unique.
3 Praclitioners of aromatherapy believe that the aroma of the essential oils directly stimulates the brain or that the oils are absorbed through the skin into the bloodstream, where they can affect the whole body and promote healing. Other claims in support of aromatherapy are that it aids digestion, improves the functioning of respiratory system, reduces muscular aches and pains, and promotes muscle relaxation and tone. It has also been argued that aromatherapy can improve circulation, lower blood pressure, and help combat insomnia(失眠) and other stress-related disorders such as tension headaches, anxiety, and mild depression.
4 However, while aromatherapy may have real effects that
promote a sense of well-being, some traditional medicine practitioners remain doubtful about its powers. While research has confirmed that aromatherapy does have some positive short-term effects on most people, it also suggests that aromatherapy is not an actual science or medicine that should be used to treat illness. Furthermore, not all aromatherapy is considered beneficial to health. There are precautions which should be taken before having aromatherapy because some oils can have negative effects on people with certain medical conditions. The study of aromatherapy is relatively new and unexplored. More research needs to be conducted to make scientific conclusions about its use and effects.
23. Paragraph 1 ____________
答案:B
24. Paragraph 2 ____________
答案:C
25. Paragraph 3 ____________
答案:D
26. Paragraph 4 ____________
答案:A
A. Doubts about the benefits aromatherapy
B. Introduction to aromatherapy
C. Personalized aromatherapy massage
D. Different views about aromatherapy
E. Aromatherapy and conventional medicine
F. Current research into aromatherapy
27. Aromatherapy is a mixture oil from parts of the plants to ____.
答案:A
28. The sessions of aromatherapy massages are designed to ______.
答案:F
29. Aromatherapy is believed to _________ in various ways.
答案B
30. The used and benefits of aromatherapy need to _______.
答案:E
A. have healing effects
B. be used externally
C. be promoted
D. help the disabled
E. be further explored
F. suit different people