练听最快的方法是“复读,听写,听念”,复读就是反复听,听写就是听了写下来,听念就是听了默默跟着念一遍,然后再越念越大声,越念越清晰,越念越快速。听写是精听,要听出每一句话的意思;精听之外,还要辅之以泛听,欣赏感兴趣的节目也许是最好的泛听方式了。电影、电视剧、电视节目等,有情节,有场景,便于猜测所听到的声音的含义。

Part II Listening Comprehension

Section A

Directions: In this section, you will hear 8short conversations and 2 long conversations. At the end of each conversation, oneor more questions will be asked about what was said. Both the conversation andthe questions will be spoken only once. After each question there will be apause. During the pause, you must read the four choices marked A), B), C), andD), and decide which is the best answer. Then mark the corresponding letter onAnswer Sheet 1 with a single line through the centre.

Now let’s begin with the eight shortconversations.

1.

W: Just imagine! We have to finish reading 300 pages before Monday! How can the professor expect us todo it in such a short time?

M: Yeah, but what troubles me is that I can't find the book in the library or in the university bookstore.

Q:What does the man mean?

2.

M:Do you think I could borrow your car to go grocery shopping? The supermarkets outside the city are somuch cheaper. I'd also be happy to pick up anything you need.

W:Well, I don't like to let anyone else drive my car. Tell you what, why don't we go together?

Q:What does the woman mean?

3.

M: Forgive the mess in here. We had a party last night. Here were a lot of people and they all brought food. W: Yeah,I can tell. Well, I guess it's pretty obvious what you'll be doing most of today.

Q: What does the woman think the man will do?

4.

W:What time would suit you for the first-round talks with John Smith?

M:Well, you know my schedule. Other than this Friday, one day is as good as the next

Q:What does the man mean?

5.

W:I was so angry yesterday! My biology teacher did not even let me explain why I missed the field trip. Hejust wouldn't let me pass!

M:That doesn't seem fair,I'd feel that way too if I were you.

Q:What does the man imply?

6.

M: I really can't stand the way David controls the conversation all the time. If he is going to be at your Christmas party, I just won't come.

W: I'm sorry you feel that way, but my mother insists that he come.

Q: What does the woman imply?

7

W: You're taking a course with Prof. Johnson. What's your impression so far?

M: Well, many students could hardly stay awake in his class without first drinking a cup of coffee.

Q: What does the man imply?

8.

W: Have you ever put a computer together before?

M: No, never. But I think if we follow these instructions exactly, we won't have much trouble.

Q: What are the speakers going to do?

Now you’ll hear the two long conversations.

Conversation One

W : What sort of hours do you work, Steve?

M: (9) Weil, I have to work very long hours, about eleven hours a day.

W: What time do you start?

M: I work 9 to3, then I start again at5:30 and work until 11,six days a week. So I have to work very unsocial hours.

W : And do you have to work at the weekend?

M: Oh, yes. That's our busiest time. I get Wednesdays off.

W : What are the things you have to do and the things you don't have to do?

M: Uh, I don't have to do the washing-up, so that's good. I have to wear white, and I have to keep everything in the kitchen totally clean.

W: (10) What's hard about the job?

M: (10) You are standing up all the time. When we are busy, people get angry and sharp, but that's normal.

W: How did you learn the profession?

M: Well, I did a two-year course at college. In the first year we had to learn the basics, and then we had totake exams.

W: Was it easy to find a job?

M: (11) I wrote to about six hotels and one of them gave me my first job, so I didn't have to wait too long. W:(12) And what's the secret of being good at your job?

M: (12) Attention to detail. You have to love it You have to show passion for it W: And what are your plans for the future?

M: I want to have my own place when the time is right.

9.What does the man say about his job?

10.What does the man think is the hardest part of his job?

11.Where did the man get his first job after graduation?

12.What does the man say is important to being good at his job?

Conversation Two

W: (13) Now you've seen this table of figures about the pocket money children in Britain get?

M: Yes. I thought it was quite interesting, but I don't quite understand the column entitled Change. Can you explain what it means?

W: Well, I think it means the change from the year before. I am not a mathematician, but I assume the rise from 70p to 90p is a rise of 25 percent.

M: Oh, yes, I see. And the inflation rate is there for comparison.

W: Yes. (14) Why do you think the rise in pocket money is often higher than inflation?

M: I am sorry I've no idea. Perhaps parents in Britain are too generous.

W: Perhaps they are. But it looks as if children were a lot better off in 2001 than they were in 2002. That's strange, isn't it? And they seem to have been better off in 2003 than they are now. I wonder why that is.

M: Yes, I don't understand that at all.

W: Anyway, if you had children, how much pocket money would you give them?

M: I don't know. I think HI probably give them two pounds a week.

W: Would you? And what would you expect them to do with it?

M: (15) Well, out of that they have to buy some small personal things, but I wouldn't expect them to save to buy their own socks, for example.

W: Yes. By the way, do most children in your country get pocket money?

M: Yeah, they do.

Questions 13 to 15 are based on the conversation you have just heard.

13.What is the table of figures about?

14.What do we learn from the conversation about British children's pocket money?

15.Supposing the man had children, what would lie expect them to do with their pocket money?

Section B

Directions: In this section, you will hear3 short passages. At the end of each passage, you willhear some questions. Boththe passage and the questions will be spoken only once. After youhear aquestion, you must choose the best answer from the four choices marked A), B),C), andD).Then mark the corresponding letter on Answer Sheet 1with a singleline through the centre.

Passage One

(16) As the new sales director for a national computer firm,Alex Gordon was looking forwardto his first meeting with the company's district managers. Everyone arrived on time, and Alex'spresentation went extremely well. (17) He decided to end the meeting with the conversationabout the importance of the district managers to the company's plans. "I believe we are goingto continue to increase our share of the market,"he began, "because of the quality of thepeople in this room. The district manager is the key to the success of the sales representativesin his district. He sets the term for everyone else. If he has ambitious goals and is willing toput in long hours, everyone in his unit will follow his example."(19) When Alex has finished, hereceived polite applause, but hardly the warm response he had hoped for. Later he spokewith one of the senior manager. "Things were going so well until the end",Alex saiddisappointedly. "Obviously, I said the wrong thing.""Yes," the district manager replied. (18) "Half of our managers are women. Most have worked their way up from sales representatives,and they are very proud of the role they played in the company's growth. (19) They don't careat all about political correctness. But they were definitely surprised and distressed to be referredto as 'he' in your speech."

16.Who did Alex Gordon speak to at the first meeting?

17.What did Alex want to emphasize at the end of his presentation?

18.What do we learn about the audience at the meeting?

19.Why did Alex fail to receive the warm response he had hoped for?

Passage Two

The way to complain is to act business-like and important. (20) If your complaint isimmediate, suppose you got the wrong order at a restaurant, make a polite but firm requestto see the manager. When the manager comes, ask his or her name. And then state yourproblem and what you expect to have done about it. Be polite! Shouting or acting rude will getyou nowhere. But also be firm in making your complaint. Besides, act important. This doesn'tmean to put on airs and say "do you know who I am?" What it means is that people are oftentreated the way they expect to be treated. If you act like someone who expects a fair requestto be granted, chances are it will be granted. (21) The worst way to complain is over thetelephone- You are speaking to a voice coming from someone you cannot see. So you can't tellhow the person on the line is reacting. It is easy for that person to give you the run-around.Complaining in person or by letter is generally more effective. If your complaint does notrequire an immediateresponse, it often helps to complain by letter. If youhave an appliancethat doesn't work, send a letter to the store that sold it. (22) Be business-like and stick to thepoint. Don't spend a paragraph on how your uncle John tried to fix the problem and couldn't.

20.What does the speaker suggest you do when you are not served properly at a restaurant?

21.Why does the speaker say the worst way to complain is over the telephone?

22.What should you do if you make a complaint by letter?

Passage Three

Barbara Sanders is a wife and the mother of two children, ages 2 and 4. Her husband, Tom, isan engineer and makes an excellent salary. (23) Before Barbara had children, she worked as anarchitect for the government, designing government housing. She quit her job when shebecame pregnant, but is now interested in re-turning to work. She's been offered an excellentjob with the government her husband feels it's unnecessary for her to work since the familydoes not need the added income. He also thinks that a woman should stay home with herchildren. (24) If Barbara feels the need to do socially important work, he thinks that she shoulddo volunteer work one or two days a week. Barbara, on the other hand, has missed theexcitement of her profession and does not fed she would be satisfied doing volunteer work. Shewould also like to have her own income, so she does not have to ask her husband for moneywhenever she wants to buy something. She does not think it's necessary to stay home everyday with the childrenand she knows a very reliable baby-sitter who's willing to come to herhouse. (25) Tom does not think a baby-sitter can replace a mother and thinks it's a bad ideafor the children to spend so much time with someone who's not part of the family.

23.What was Barbara's profession before she had children?

24.What does Barbara's husband suggest she do if she wants to work?

25.What does Tom think about hiring a baby-sitter?

Section C

Directions: In this section, you will heara passage three times. When the passage is read for the first time, you shouldlisten carefully for its general idea. When the passage is read for the secondtime, you are required to fill in the blanks with the exact words you have justheard. Finally, when the passage is read for the third time, you should checkwhat you have written.

Now listen to the passage.

Almost every child, on the first day he sets foot in a school building, is smarter, more curious, less afraid of what he doesn't know, better at finding andfiguring things out ,more confident, resourceful (机敏的), persistent and independent than he will ever be again in his schooling-or, unless he is very unusual and very lucky, for the rest of his life. Already, by paying close attention to and interacting with the world and people around him, and without any school-type formal instruction, he has done a task far more difficult, complicated andabstract than anything he will be asked to do in school, or than any of his teachers has done for years. He has solved the mystery of language. He has discovered it-babies don't even know that language exists-and he has found out how it works and learnt to use it appropriate . He hasdone it by exploring, by experimenting, by developing his own model of the grammar of language, bytrying it out and seeing whether it works by gradually changing it andrefining it until it does work. And while he has been doing this, he has been learning other things as well, including many of theconceptsthat the schools think only they can teach him, and many that are more complicated than the ones they do try to teach him.

解析

Section A

Short Conversation

1.

C)。未听先知四个选项都以he作主语,且出现了 reader, book, assignment等,故推测本题考查的内容与读书有关。详解对话中,女士说周一前必须读完300页的书,对教授要求在这么短的时间内完成表示不理解,但困扰他的问题是他在图书馆或学校书店根本找不到那本书。由此可知,男士找不到教授要求读的书,故答案为C)。

2.

A)。(未听先知:选项中提到了 supermarket,car, go shopping, store等,故推测本题与购物和汽车有关。详解:对话中,男士询问女士是否可以借她的车去购物,并乐意为女士购买她所需要的东西;女士表示不愿意把车借给别人,但是可以一起去。由此可知,女士将开车和男士一起去购物,故答案为A)

3.

C)。未听先知:选项中出现了 food, drinks, party等,故推测本题考查与聚会有关的内容。

详解:对话中,男士首先说明这里乱七八糟的原因:昨晚有个聚会,人很多,而且都带了吃的。女士表示理解:说能猜出男士今天大部分时间都将在做什么了.即收拾这个地方,故答案为C)。

4.

A)。未听片先知:选项中出现了 talks, schedule, first-round talks等,故推测本题考杏的内容与谈判的时间安排有关。详解:对话中,女士询问男士与约翰o史密斯第一轮谈判的合适时间,男士说除了本周五,其他任何一天都可以,故答案为A)。

5.

A)。未听先知:项中出现了 field trip, teacher, regulations等,可推测本题是关于教师和学生的话题。

详解:女士说她昨天很生气,因为生物老师不让她解释她没有参加校外实习的原因,而是直接不让她通过考试;男士说如果自己是女士,他也会有相同的感受。由此可知,男士很理解女士现在的心情,故答案为A)。

6.

D)。未听先知:每四个选项均以she作主语,其中出现了 come, invite, party等,由此可以推测本题考查的内容与聚会有关。

详解:对话中,男士抱怨说自己实在无法忍受戴维主导谈话的方式,并说如果戴维参加女士的圣诞晚会,自己就不去了;女士感到遗憾,说是她母亲坚持请戧维来。言外之意是,女士不得不请戯维来参加圣诞晚会,故答案为D)。

7

C) 未听先知:选项中出现了 Students, Prof. Johnson, lectures, boring等,并根据各选项意思,可以推测本题考查学生对约翰逊教授的课程的反应。

详解:对话中,女士询问男士对约翰逊教授的课程的印象;男士回答说要是课前不先喝一杯咖啡的话,许多学生几乎无法保持淸醒。由此可知,约翰逊教授的课程比较枯燥,故答案为C)。

8.

未听先知:选项中出现了 computer files, computer program, assemble a computer 等,可以推测本题考查的内容与使用电脑或组装电脑有关。

详解:对话中,女士问男士是否组装过电脑;男士说从来没有,不过完全按照说明来操作应该不会有太大问题。由此可知,两人谈论的话题是组装电脑,故答案为D)。

Long Conversation One

预览四道题各选项,其中出现了 work, colleagues, customers等,根据各选项意思,可以推测对话可能与某种工作相关。

9. What does the man say about his job?

详解:对话开头,女士问男士的工作时间,男士回答说工作时间很长,每天大约工作11个小时,故B)为答案。

10. What does the man think is the hardest part of his job?

详解:对话中,女士问男士工作中最难的是什么,男士回答说必须长时间站着,在客流髙峰期,顾客变得易怒且尖刻。由此可知,男士的工作不仅需要体力,还要有耐心,故D)为答案。

11. Where did the man get his first job after graduation?

详解:对话中,女士询问男士是否容易找到工作,男士说他写信给六家酒店,其中一家给了他第一份工作。由此可知,他的第一份工作是在酒店里,故D)为答案。

12. What does the man say is important to being good at his job?

详解:对话末尾部分,女士问男士做好这份工作的秘诀是什么,男士说要注意细节,故B)为答案。

Long Conversation Two

未听先知:预览三道题各选项,其中提到了 Pocket money, British children等,由此推测对话可能与英国儿童的零用钱相关。

13. What is the table of figures about?

A)。详解:对话开头部分,女士询问男士是否看到英国儿童零用钱的数据表格,由此可知,该表格内容与英国儿童的零用钱有关,故A)为答案。

14. What do we learn from the conversation about British children's pocket money?

C)详解:对话中,两人讨论了表格中的数据,女士问男士儿童零用钱的增长率要高于通货膨胀率的原因,故答案为C)。

15. Supposing the man had children, what would lie expect them to do with their pocket money?

B)详解:对话末尾部分,女士问男士希望孩子们用零用钱做什么,男士回答说希望他们买些小件的个人物品,故答案为B)。

Section B

Passage One

预览四道题各选项,由选项中的managers,sales representatives等可以推測,短文可能与公司的管理及销售人员相关。

16. Who did Alex Gordon speak to at the first meeting?

A)详解:短文开头提到,一家全国性的电脑公司的新任销售总监艾里克斯o戈登期望着与区域经理的第一次会面。由此可知,艾里克斯o戈登讲话的对象是区域经理,故A)为答案。

17. What did Alex want to emphasize at the end of his presentation?

D)详解:短文中提到,艾里克斯o戈登决定最后以区域经理对公司规划的重要性来结束会议,故D)为答案。

18. What do we learn about the audience at the meeting?

B)详解:短文主要介绍了新任销售总监艾里克斯o戈登在区域经理会议上的讲话,所以会议的参加者是经理。其中,一位髙级经理提到,一半的区域经理是女性,故B)为答案。

19. Why did Alex fail to receive the warm response he had hoped for?

B)详解:-位髙级经理在解释艾里克斯的讲话没有得到预期的热烈回应的原因时说,-半的区域经理是显然对于在讲话中被称为"he"而感到惊讶和忧虑,即他对性别问题不够敏感,故B)为答案。

Passage Two

未听先知:预览三道题各选项,根据选项中出现的waiter, manager, complaining, complaint 等,可以推测这篇短文谈论的是关于投诉或抱怨的话题。

20. What does the speaker suggest you do when you are not served properly at a restaurant?

c)。详解:文章一开始提到投诉的方法很重要。假设在餐馆就餐上错菜时,顾客应礼貌并态度坚决地要求见经理,故c)为答案。

21. Why does the speaker say the worst way to complain is over the telephone?

D)。详解:文章中间部分提到电话投诉的最大缺点:你看不到与你讲话的人,你也不知道对方的反应,故 D)为答案。

22. What should you do if you make a complaint by letter?

D)。详解:短文在最后部分提到如何写投诉信,指出投诉信要务实、切题,不要谈论无关的内容,故D)为答案。

Passage Three

预览三道题各选项,第23题涉及不同职业,第24题涉及具体的工作形式,第25题提到了 baby-sitter -词,由此推断短文可能是关于工作与照看孩子的问题。

23. What was Barbara's profession before she had children?

B)。详解:短文一开始提到,芭芭拉.桑德斯现在是两个孩子的母亲,在有孩子之前,她曾是政府部门的建筑设计师,设计政府大楼,故答案为B)。

24. What does Barbara's husband suggest she do if she wants to work?

A)。详解:短文中间部分提到,芭芭拉o桑德斯的丈夫不希望她重新工作,而是希望她照顾孩子,如果她想做有社会意义的工作,他建议她每周做一两天的志愿者工作,故答案为A)。

25. What does Tom think about hiring a baby-sitter?

C)。详解:短文末尾部分提到,芭芭拉o桑德斯想请一位靠得住的保姆照看孩子,汤姆认为,保姆无法取代母亲,孩子长时间与非家庭成员接触并非好事,故答案为C)。

Section C

s。详解:此处应该填一个形容词与more共同构成比较级结构。curious意为"好奇的,求知的"。

ng things out。详解:此处应该填一个动名词短语,与finding构成并列结构。figure things out 意为"把事情弄明白"。

ndent。详解:此处应该填一个形容词,与前面的形容词confident,resourceful, persistent构成并列结构。independent意为"独立的,不受约束的"。

cting with。详解:此处应该填一个动名词短语,与paying dose attention to构成并列结构。interact with意为"交流,交往'

ct。详解:此处应该填一个形容词,与difficult, complicated并列构成比较级结构。abstract意为"抽象的"。

y。详解:由冠词the可知此处应该填一个名同D mystery意为"秘密,奥秘"

riately。详解:此处应该填入一个副同,修饰前面的use。Appropriately意为"适当地,合适地"

it out。详解:此处应该填一个动名词短语,作前面介词by的宾语,并与空格后面的seeing... 并列。Trysth. out意为"试验,检验"。

ng。详解:此处应该填一个动名词,与空格前面的changing并列。refine意为"改进,完善"。

ts。详解此处应该填一个名同的复数形式,被后面that引导的定语从句所修饰。concept意为"观念,想法"。